Cum se alege o masina second hand?

Un autoturism este cu siguranta una dintre cele mai importante necesitati ale unui adult care detine un permis de conducere valabil. Este firesc acest lucru, dat fiind faptul ca masina personala se poate folosi pentru deplasarea dintr-o locatie in alta, fara a mai depinde de mijloacele de transport in comun.

Masinile noi insa au preturile mari si foarte mari, motiv pentru care foarte multi romani aleg sa isi cumpere masini second hand. Iata ce trebuie sa aiba in vedere cei care isi doresc sa cumpere o masina second hand, in afara de marca, model, capacitate cilindrica.

Factori de luat in considerare la alegerea unei masini second hand

Exista mai multi factori de luat in considerare atunci cand vine vorba despre alegerea unei masini second hand, dupa cum urmeaza.

Documentele masinii

Cel mai important aspect, este legat de documentele masinii. Trebuie ca acestea sa fie in regula, masina trebuie sa fie inmatriculata sau sa aiba numerele provizorii valabile. Este de-asemenea important sa aiba polita de asigurare valabila, trebuie sa aiba ITP (inspectia tehnica periodica) valabila.

Este important apoi ca realitatea sa corespunda cu actele. Mai exact, masina trebuie sa aiba seria si numarul de sasiu la fel ca in documente, iar acest lucru trebuie verificat. Trebuie verificata chiar si seria motorului, pentru ca totul sa corespunda perfect.

Vechimea masinii

Cu siguranta, vechimea masinii este un factor important de luat in considerare. Masinile noi, au preturi mai piperate, iar cei cu buget limitat vor alege masini care au peste 10 ani vechime.

Acesta este insa un aspect interesant, pentru ca pot economisi pe o parte, dar pot cheltui mai multi bani, pentru ca vor avea nevoie cat de curand sa isi duca masinile in service cei care le aleg pe cele mai vechi, pentru diferite reparatii.

Kilometrajul

Cu siguranta, acesta este un aspect foarte important de luat in considerare in momentul in care vine vorba despre alegerea unei masini sh. Toata lumea isi doreste o masina care sa aiba cat mai putini km parcursi.

Unii samsari auto, pentru a obtine preturi mai mari, dau kilometrajul inapoi, si incearca sa-si pacaleasca clientii, sustinand ca masina are cu cateva zeci de mii de km mai putini parcursi.

Vestea buna pentru cei care isi doresc o masina sh insa, este aceea ca acest lucru se poate verifica (contra cost), insa au cel putin siguranta ca isi aleg o masina care are kilometrajul real.

Uzura masinii

Cu siguranta, uzura se vede. La caroserie de exemplu, se poate vedea daca masina este ruginita sau nu. Se poate vedea de-asemenea daca vopseaua este cojita in anumite parti, sau daca este perfecta.

De-asemenea, la interior se poate observa tapiteria masinii (dupa aspectul vizual se poate intelege daca tapiteria este uzata sau nu), dar si alte detalii, cum ar fi schimbatorul de viteze (pielea de la schimbator poate fi perfecta sau uzata). Volanul, bordul, covorasele auto, toate acestea pot trada vechimea si uzura masinii.

Verificarea masinii

Nu in ultimul rand, cand totul este in regula, atat in ceea ce priveste actele, cat si kilometrajul, aspectul masinii si uzura, mai urmeaza verificarea masinii. Cu siguranta merita facuta o proba cu masina in trafic, pentru ca potentialul client sa vada cum se comporta masina in trafic, de preferat ar fi sa o si conduca, mai ales pe un drum de tara daca este posibil, pentru ca acolo se aude daca suna sau troncane ceva.

Apoi, o vizita cu masina in service pentru ca mecanicii sa vada starea masinii, daca mai trebuie ceva schimbat (un capat de bara, o bucsa, etc.).

Concluzie

Cu siguranta, nu doar marca masinii, modelul si motorizarea conteaza. Exista si factori precum cei mentionati anterior, de care cei care cauta o masina second hand, ar trebui sa tina cont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *