Cu totii experimentam stresul in viata noastra. Dat fiind faptul ca marea majoritate a problemelor de sanatate sunt cauzate sau influentate de stres, este deosebit de important sa intelegeti modul in care stresul va afecteaza corpul si sa invatati tehnici eficiente de gestionare a stresului pentru a face stresul sa functioneze pentru dvs., mai degraba decat impotriva voastra.
Ce este stresul?
Stresul este raspunsul corpului dvs. la schimbarile din viata dvs. Deoarece viata implica o schimbare constanta, variind de la schimbari cotidiene de rutina, cum ar fi naveta de acasa la serviciu, pana la adaptarea la schimbarile majore de viata, cum ar fi printre altele casatoria, divortul sau chiar si moartea unei persoane dragi, nu se poate evita stresul.
Scopul dvs. nu ar trebui sa fie eliminarea stresului, ci doar sa eliminati stresul inutil, si sa gestionati in cel mai eficient mod situatia. Exista cateva cauze comune ale stresului pe care le experimenteaza multi oameni, dar fiecare persoana este diferita.
Cauze
Stresul poate avea diferite cauze, care sunt cunoscute sub numele de „factori de stres”, despre care veti putea afla in continuare mai multe detalii importante.
Deoarece experienta noastra despre ceea ce este considerat „stresant” este creata de perceptiile noastre unice despre ceea ce intalnim in viata (pe baza propriului nostru amestec de trasaturi de personalitate, resurse disponibile si modele de gandire obisnuite), o situatie este posibil sa fie perceputa ca fiind „stresanta” de o persoana, si doar „provocatoare” de altcineva.
Simplu spus, declansatorul de stres al unei persoane poate sa nu se inregistreze ca stresant pentru altcineva. Acestea fiind spuse, unele situatii este posibil sa provoace mai mult stres la majoritatea oamenilor, si pot creste riscul de epuizare.
De exemplu, atunci cand ne gasim in situatii in care avem cerinte mari asupra noastra, dar avem un control redus si putine alegeri, este posibil sa experimentam stresul. S-ar putea sa simtim stresul si atunci cand nu ne simtim echipati; sau acolo unde putem fi judecati aspru de altii, si unde consecintele esecului sunt abrupte sau imprevizibile.
Alte cauze ale stresului
Multe persoane sunt stresate datorita unor factori cum ar fi slujbele, relatiile, problemele financiare si problemele de sanatate, dar si din cauza unor lucruri mai banale, cum ar fi dezordinea sau programele aglomerate. Abilitatile de invatare pentru gestionarea corecta a acestor factori de stres, va pot ajuta sa va reduceti experienta de stres.
Efecte ale stresului
Asa cum stresul este perceput diferit de fiecare dintre noi, la fel ne afecteaza pe toti in moduri diferite. O persoana poate prezenta dureri de cap, in timp ce o alta persoana poate avea tulburari de stomac, iar o treime poate prezenta oricare dintre alte simptome.
In timp ce toti reactionam la stres in propriile noastre moduri, exista o lista lunga de efecte frecvent experimentate ale stresului, care variaza de la usoare la cele care pun viata in pericol.
Stresul poate afecta imunitatea, care ulterior poate afecta practic toate domeniile sanatatii. Stresul este posibil sa afecteze starea de spirit in multe feluri. Crearea unui plan de gestionare a stresului este adesea o parte a unui plan de sanatate generala.
In cazul in care va confruntati cu simptome fizice care credeti ca ar putea fi legate de stres, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca faceti tot ceea ce este necesar pentru a va proteja sanatatea. Simptomele care pot fi exacerbate de stres nu sunt toate doar in mintea dvs., si trebuie luate in serios.
Cum sa scap de stres?
Probabil v-ati pus de foarte multe ori aceasta intrebare si este firesc pentru ca dupa cum spuneam in articol, mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre noi vom experimenta stresul, care vine sub mai multe forme.
Stresul acut este tipul care se vine si apoi se termina rapid, lasand daune relativ mici in urma sa. Stresul cronic pe de alta parte, este tipul care apare mai regulat si creeaza mult mai multe daune in organism, cum ar fi de exemplu o susceptibilitate mai mare la raceli si gripa, pana la un risc mai mare de boli de inima.
Exista chiar si un tip benefic de stres numit eustress, care este o forma pozitiva de stres pentru majoritatea oamenilor, cu exceptia cazului in care devine prea intens sau cronic. Acesta este tipul de stres care provine dintr-o vacanta interesanta sau o provocare antrenanta.
Cu toate acestea, prea mult din orice tip de stres se poate simti coplesitor si in anumite situatii se poate strecura asupra noastra. Multi oameni nu realizeaza cat de mult stres se acumuleaza pana cand nu se simt brusc coplesiti.
Alteori, evenimente stresante sau care necesita atentie pot parea sa se intample unul dupa altul, si puteti trece de la senzatia de calm la cea complet coplesita de o viteza surprinzatoare.
Deci, cum procedam?
Oricum se intampla, este important sa aveti strategii pentru a face fata atunci cand va simtiti coplesiti de stres si trebuie sa va relaxati rapid mintea si corpul. Aceste patru strategii rapide si usoare va pot ajuta sa va recastigati calmul, astfel incat sa puteti face fata oricarei situatii.
- Faceti o plimbare
Exercitiul poate fi un mare calmant de stres in sine, deoarece va ajuta sa suflati aburul si sa eliberati endorfine. Sa faceti o plimbare cand va simtiti strestat, va poate aduce beneficiile exercitiilor fizice atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, si ca bonus, va scoate temporar din situatia stresanta.
Acest lucru va poate oferi o anumita perspectiva, astfel incat sa va puteti intoarce intr-o noua stare de spirit. O plimbare prin parc cu un prieten bun poate fi o modalitate frumoasa de a gasi sprijin social, iar mersul singur va poate oferi ceva timp pentru a va gandi, reformula si reveni la situatie cu un optimism reinnoit.
- Luati o pauza
Daca nu exista posibilitatea sa plecati din locul in care va aflati, va puteti simti mai bine imediat practicand exercitii de respiratie. Obtinerea unei mai mari cantitati de oxigen in corp si eliberarea tensiunii fizice sunt doua modalitati prin care exercitiile de respiratie va pot aduce beneficii. Si le puteti face oricand sau oriunde, chiar daca situatia dvs. solicitanta nu se dezlantuie.
- Faceti o pauza mentala
Daca puteti avea parte de cateva minute de liniste, vizualizarile si imaginile ghidate sunt o modalitate minunata de a restabili linistea sufleteasca. Sunt usor de facut si va pot relaxa mental si fizic. Cu practica, va puteti accesa cu usurinta „locul fericit” si va puteti simti rapid mai linistiti cand sunteti stresati.
- Incercati relaxarea musculara progresiva
Relaxarea musculara progresiva (PMR) este o tehnica in care va incordati si eliberati toate grupele musculare, lasand corpul sa se simta mai relaxat dupa aceea.
Aproape oricine poate face PMR, si prin practica puteti elibera pe deplin practic toata tensiunea pe care o simtiti in corpul dvs. in cateva secunde. Acest lucru va poate ajuta sa va simtiti mai linistiti si mai capabili sa faceti fata situatiilor la indemana.