Cum sa-ti alegi anvelopele potrivite pentru masina?

In momentul in care trebuie sa cauti anvelopele potrivite pentru autoturismul tau, nu trebuie sa te uiti doar ca sunt anvelope de vara sau anvelope de iarna. Exista mai multi factori importanti care merita analizati si luati in considerare pentru a te asigura ca in cele din urma faci alegerea cea mai buna.

Acest articol iti aduce la cunostinta care sunt cativa dintre factorii cei mai importanti de care este recomandat sa tii cont pentru a te asigura ca alegi solutia cea mai potrivita.

Tipul anvelopelor

Este foarte important sa stii daca masina a venit din fabrica echipata cu anvelope de echipare originala (OE – original equipment), anvelope care au fost alese de catre producatorul masinii.

De cele mai multe ori, producatorii auto aleg aceste anvelope pentru ca acopera nevoile unui numar cat mai mare de conducatori auto, dar cu toate acestea nu inseamna ca sunt alegerea cea mai buna. Iti poti indrepta atentia si spre anvelope aftermarket pe care le poti gasi la preturi mult mai ieftine.

Dimensiunile anvelopelor

Dupa cum bine stiu toti soferii, fiecare autoturism are omologate cateva dimensiuni de anvelope (unele masini au omologata doar o singura categorie).

Dimensiunile care sunt omologate se afla mentionate in Cartea Tehnica a masinii, dar si pe capacul de la rezervor. Alte masini au dimensiunile omologate notate si pe stalpul usii de la sofer sau pe usa interioara a torpedoului (acest lucru depinde de la model la model).

Este recomandat sa folositi doar anvelopele omologate pentru a nu avea probleme legale si tehnice. La ITP sau daca veti fi depistati cu alte anvelope in trafic de catre un echipaj mobil de la RAR veti primi o amenda usturatoare si veti ramane cel mai probabil fara talon.

Pentru a intelege dimensiunile, va prezentam anvelopele cu dimensiunile 205/65/R15, unde 205 este latimea in mm a anvelopei, 65 este raportul de inaltime, in timp ce 15 este diametrul anvelopei in inch.

Indicele de sarcina

Indicele de sarcina este un alt factor important pe care trebuie sa il luati in considerare si de regula este simbolizat in doua cifre sau in trei cifre. Acesta indica maxa maxima in kilograme care poate fi sustinuta de anvelopa in momentul in care aceasta este umflata la presiunea recomandata de producator.

Indicele de viteza

Acesta este simbolizat cu o litera si indica viteza maxima pe care o anvelopa o permite. De exemplu, o anvelopa care are indicele de viteza T, permite deplasarea cu o viteza maxima de 190 km/h.

Stilul de sofat

Fiecare sofer are un stil propriu de sofat, dar si propriile preferinte si obiceiuri. Din acest motiv, este important ca fiecare sofer sa isi aleaga anvelopele in functie de stilul de sofat. Cei care sunt adepti ai stilului sportiv, vor alege anvelope cu o manevrabilitate buna si cu o buna stabilitate la viraje, care de asemenea asigura distantele cele mai scurte la franare.

Soferii interesanti de confortul la volan vor alege anvelopele care au un nivel de zgomot redus. Nivelul de zgomot este masurat in decibeli. Acele anvelope care au mai putin de 70 db sunt cele mai silentioase, dar si cele cu 70 – 71 db sunt acceptabile. Cele care au mai mult de 71 db sunt numite zgomotoase.

Drumurile pe care circuli

Exista anvelope special fabricate pentru a fi condusee pe sosea, pe terenuri noroioase, exista anvelope on/off road. Fiecare sofer trebuie sa se gandeasca foarte mult inainte de a cumpara anvelopele, la locurile prin care isi va conduce masina.

In afara acestor factori, conteaza cu siguranta numele producatorului, dar si daca anvelopa este destinata condusului pe timpul verii sau daca este pentru condusul pe timpul iernii.

Cam acestea sunt pe scurt cele mai importante detalii de luat in considerare la alegerea anvelopelor pentru masina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *