Ce trebuie sa stim cand alegem o antena satelit tv?

O Antena Satelit TV pe care o instalati, trebuie neaparat sa fie cuplata la un convertor pentru a putea sa receptioneze semnalul transmis de catre un satelit.  Dat fiind faptul ca semnalul transmis este imprastiat la fel ca si lumina, este necesara o antena care sa colecteze acest semnal.

Semnalul va fi reflectat de catre antena si va fi focalizat la un moment dat, dupa care ulterior va fi receptionat de convertorul instalat pe antena. Apoi, semnalul va fi transmis prin cablu catre un receptor care poate fi situat pe tv sau poate fi incorporat in acesta.

Tipuri de antena satelit

Exista mai multe tipuri de antene satelit, iar acest articol va ofera informatii pretioase cu privire la acestea, pentru a sti spre ce tip de antena merita sa va indreptati atentia. Cele mai uzuale sunt antenele satelit off set si antenele parabolice.

Antenele satelit off-set

Antenele satelit off-set sunt fara doar si poate, cele mai populare modele si sunt foarte simplu si usor de instalat, de pozitionat si de reglat datorita faptului ca dimensiunile acestora sunt reduse.

Nu exista restrictii in ceea ce priveste instalarea acestor antene, iar datorita faptului ca nu retin apa sau zapada, au avantajul ca ofera semnal de cea mai buna calitate. Unghiul maxim de focalizare al acestora se afla la o treime din inaltimea antenei.

Cu o antena satelit tv off-set pot fi receptionati in acelasi timp mai multi sateliti daca antenei ii sunt atasate mai multe LNB-uri. Un LNB este un element activ al unei antene satelit, care are rolul de a transforma si de a amplifica semnalul receptionat. Aceste LNB-uri se ataseaza pe suporturi dedicate, si cu cat unghiul de elevatie este mai mare, cu atat mai usor este de reglat un LNB pe directia satelitului.

Antenele satelit parabolice

Acestea sunt in majoritatea cazurilor perfect rotunde, iar unghiul lor maxim de focalizare este in centru. O astfel de antena are dimensiunile mari si este mai greu de manipulat decat o antena satelit tv off set.

Antena parabolica insa este mai stabila la mici abateri de directie. Semnalul acesteia poate fi afectat de zapada sau de apa de pe suprafata antenei, in cazul in care aceasta nu este protejata. In ceea ce priveste LNB-ul unei astfel de antene, acesta este montat central.

Daca doriti o astfel de antena satelit tv, este foarte important sa va asigurati ca receptioneaza semnal bun chiar si in conditiile meteo nefavorabile. Alegeti o antena care are o eficienta de 70 – 80%.

Tineti cont de materiale

Este foarte important sa tineti cont de materialul din care este fabricata antena pe care doriti sa o cumparati. Unii producatori folosesc aluminiul pentru fabricarea antenelor. Alti producatori folosesc plasticul, tabla, otelul sau fibra de sticla pentru fabricarea unei antene satelit tv.

Cele mai uzuale si totodata cele mai ieftine sunt antenele din tabla. Acestea sunt usor de manevrat, insa din cauza intemperiilor se deterioreaza prin coroziune daca nu sunt vopsite in mod corespunzator.

Conform specialistilor, cele mai bune sunt antenele fabricate din aluminiu si din otel, insa acestea au preturile putin mai mari. Cel mai putin utilizate sunt antenele din fibra de sticla si din plastic. Acestea au preturile mari.

Dimensiunile antenei

Pe piata se gasesc atat antene satelit care au dimensiuni reduse (diametrul de 35-40 cm) pentru ca pot fi usor de transportat si de manevrat, cat si antene care au dimensiuni medii sau foarte mari.

Cele cu dimensiuni medii au diametrul cuprins intre 40 si 200 cm, si fiecare le poate alege in functie de locul in care doreste sa le amplaseze. Antenele cu dimensiuni mari pot avea diametrul de cel mult 600 cm. Pentru instalarea acestora este nevoie de personal calificat. Aceste antene sunt foarte rezistente la vreme instabila cu vanturi puternice.

Sistemul de prindere

Un alt factor foarte important in ceea ce priveste alegerea unei antene satelit tv este reprezentat de sistemul de prindere al acesteia. Pentru antenele portabile sistemul de prindere cel mai des intalnit este de tip ventuza, pentru a putea fi montate cu usurinta pe capota sau pe parbrizul masinii.

Exista si antene cu sisteme de prindere fixe. Aceste sisteme sunt din otel si sunt ideale pentru ca asigura o pozitie ferma. Se prind cu suruburi cu piulita de suport si se pot instala in diferite locuri (pe balcon, la fereastra in alt loc unde nu exista nici un obstacol pentru a receptiona semnalul emis de sateliti). La casa poate fi instalata si pe un stalp din fier.

Pretul antenei

Nu in ultimul rand, pretul antenei este un factor foarte important de luat in considerare de catre cumparatori. Se pot gasi pe piata atat antene satelit ieftine cat si antene care au preturile ridicate. Fiecare isi cunoaste bugetul si poate decide daca alege o antena mai ieftina sau mai scumpa.

Acestea sunt asadar cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasca toata lumea care se afla in cautarea unei antene satelit tv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *