Ce avantaje semnificative are 5G in comparatie cu 4G?

Viteza fara precedent este doar inceputul modului in care 5G schimba fata conectivitatii, dar mai multe detalii despre 5G si despre ceea ce are in plus fata de 4G, vom discuta in continuare.

Retelele 5G emergente au o latenta mai mica, o capacitate mai mare si o latime de banda crescuta comparativ cu 4G. Aceste imbunatatiri ale retelei 5G vor avea un impact amplu asupra modului in care oamenii traiesc, muncesc si se joaca online in intreaga lume.

Upgrade-uri de viteza

Fiecare generatie de retea fara fir a reflectat o crestere semnificativa a vitezei, iar beneficiile 5G a cincea generatie de tehnologie de retea celulara – vor depasi cu mult 4G LTE. Viteza estimata de pana la 10 Gbps reprezinta o crestere de pana la 100x comparativ cu 4G. In termeni practici, imbunatatirea vitezei 4G vs. 5G va insemna posibilitati interesante pentru consumatori.

Transferul unui film de inalta rezolutie la viteze maxime de descarcare va trece de la sapte minute la doar sase secunde. Aceasta economie de timp ar putea insemna posibilitatea de a obtine noul film inainte ca insotitoarea de zbor sa va ceara sa va puneti telefonul in modul avion.

Dupa ce operatorii vor lansa functiile complete 5G, consumatorii si companiile ar putea incepe sa considere retelele 5G o alternativa puternica pentru conexiunile rapide in banda larga.

Latenta scazuta

Latenta masoara cat dureaza un semnal sa treaca de la sursa la receptor si apoi sa revina. Unul dintre obiectivele pentru fiecare generatie wireless a fost reducerea latentei. Noile retele 5G vor avea o latenta chiar mai mica decat 4G LTE, transmisia dus-intors a datelor durand mai putin de cinci milisecunde.

Latenta 5G va fi mai rapida decat procesarea vizuala umana, facand posibil controlul dispozitivelor de la distanta in timp aproape real. Viteza de reactie a omului va deveni factorul limitativ pentru aplicatiile la distanta care utilizeaza 5G si IoT, iar multe aplicatii noi vor implica comunicarea de la masina la masina, care nu este limitata de cat de repede pot raspunde oamenii.

In timp ce agricultura, productia si logistica vor beneficia toate de o latenta mai mica, gamerri anticipeaza de asemenea cu nerabdare sa se bucure de 5G. Combinatia de viteza mare si intarziere minima este perfecta pentru aplicatiile de realitate virtuala (VR) si realitate augmentata (AR), care probabil vor exploda in popularitate pe masura ce imbunatatirile conectivitatii creeaza o experienta mai simpla, captivanta.

Capacitate sporita

Viteza este interesanta, dar una dintre intrebarile pe care le pune mintea analistilor si a liderilor din industrie este urmatoarea: Cum va ajuta 5G companiile sa isi scaleze initiativele tehnologice? Ei bine, 5G va oferi o capacitate de pana la 1.000 de ori mai mare decat 4G, creand un teren fertil pentru dezvoltarea IoT.

5G si IoT sunt o potrivire perfecta, setata pentru a redefini modul in care retelele wireless si internetul in ansamblu sunt utilizate. Cu o capacitate de sute sau mii de dispozitive care comunica perfect, noi aplicatii si cazuri de utilizare pentru orase, fabrici, ferme, scoli si case vor inflori.

Imaginati-va cazuri de utilizare 5G care implica mii de senzori pe sute de masini diferite care automatizeaza procesele de gestionare a lantului de aprovizionare, asigurand livrarea imediata a materialelor, utilizand in acelasi timp intretinerea predictiva pentru a minimiza opririle de lucru.

Casele si orasele inteligente vor face de asemenea, un salt urias in viitorul 5G. Folosind mai multe dispozitive conectate ca oricand, AI va fi dus in locuri pe care nu a mai ajuns niciodata cu ajutorul tehnologiei edge.

De la case care ofera sugestii personalizate de economisire a energiei care maximizeaza impactul asupra mediului pana la semafoare care isi schimba tiparele in functie de fluxul de trafic, aplicatiile 5G bazate pe capacitatea de retea adaugata vor avea un impact asupra tuturor.

Latime de banda marita

Combinarea vitezei crescute si a capacitatii retelei pe retelele 5G va crea potentialul pentru transmiterea unor cantitati mai mari de date decat era posibil cu retelele 4G LTE.

Retelele 5G sunt arhitecturate diferit fata de retelele traditionale 4G, permitand o mai buna optimizare a traficului de retea si o manipulare usoara a varfurilor de utilizare.

Stadioanele aglomerate si alte locuri s-au straduit sa ofere o conectivitate perfecta publicului larg, dar 5G ar putea face posibil ca fanii sportului sa isi transmita in direct experienta de pe orice loc din arena.

Pentru companii, impactul latimii de banda crescute va rasuna in mai multe departamente si divizii sub forma datelor mari. Astazi, companiile primesc mult mai multe informatii de la clienti, furnizori si echipe decat pot procesa si analiza pentru informatii. Cu conectivitate 5G si analize de date mari, aceste companii pot transforma volume mari de date in cunostinte actionabile.

Disponibilitate si acoperire

In timp ce consumatorii si companiile sunt dornici sa experimenteze beneficiile 5G pentru ei insisi, disponibilitatea acoperirii 5G este inca limitata, dar nu va mai trece mult timp pana cand toata lumea se va bucura de avantajele 5G.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *